Preloader Image

5 početaka koji su me izgradili

Iako živim za onaj osjećaj uzbuđenja, sreće, straha i još tisuću emocija pomiješanih u jedan trenutak u kojem se upuštaš u nešto novo, početak nije jednostavno iskustvo koje te neće izbaciti iz zone komfora. Međutim, volim tu glavnu moć svih početaka – sposobni su iz temelja promijeniti naše misli, stavove i ponašanja.

Možeš li se sjetiti točnih trenutaka koji su te doveli do ovog što si danas? Kako su te ti trenuci doveli do skupa vrijednosti koje danas čine tvoju osobnost i utječu na tvoje djelovanje?

U ovom tekstu, želim s tobom podijeliti 5 glavnih početaka koji su u meni promijenili cijeli jedan skup osobina i vrijednosti, u nadi da ćeš možda i ti dobiti inspiraciju za neki svoj sljedeći početak – onaj kojeg će te isprva biti strah, ali koji će te kroz nekoliko godina formirati u osobu koja je našla vlastitu svrhu u zajednici.

1. Prvo međunarodno iskustvo

Sa svojih 16 godina, dobila sam priliku preko svoje srednje škole otići na međunarodnu konferenciju za mlade u Ravensburg. Tamo sam došla sa strahom od pričanja engleskog, bez ikakvog pojma o tome što nas točno čeka. Nakon 8 dana, u Hrvatsku sam se vratila sigurnija u vlastite prezentacijske vještine i govor na stranom jeziku, kojeg danas govorim sa sigurnošću kao da je materinji. Kroz diskusiju s novim prijateljima, shvatila sam kako nemaju svi jednake slobode kao ja, ali i da neki od njih nemaju osnovne uvjete za odlazak u školu, dok sam ja svoju uzimala zdravo za gotovo.

Iako smo bili različitih nacionalnosti, seksualnih orijentacija i identiteta, religija i svjetonazora, zapravo smo se svi jako dobro razumjeli i poštovali.

Cijelo iskustvo previše je utjecalo na mene da bih prestala prijavljivati se na nove prilike. Dvije godine kasnije, s 18 godina, odabrana sam za Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship stipendiju američkog State Departmenta, i kao predstavnica Hrvatske otišla na Purdue University u Indianu, gdje sam provela mjesec dana. Cijeloj priči je, naravno, prethodilo nekoliko tjedana dileme oko prijave, zbog toga što sam bila uvjerena kako nemam šanse dobiti tu stipendiju i kako nema smisla uopće pokušavati.

Tih mjesec dana me, blago rečeno, potpuno promijenilo i u potpunosti mi izmijenilo sve životne planove, prioritete i želje. Ne zbog toga što se sve odvijalo preko Atlantika, nego zbog toga što sam mjesec dana bila okružena s 44 osobe koji su među najaktivnijim i najinspirativnijim pojedincima u svojim zajednicama diljem Europe i SAD-a. Ako imaš između 16 i 18 godina, možeš sudjelovati u ovom programu, a prijave se otvaraju svake godine na stranicama Američkog veleposlanstva u Zagrebu.

2. Prvo volontiranje

Iako je međunarodno iskustvo na mene imalo najveći utjecaj, prvo volontersko iskustvo je bilo ono koje mi je pomoglo da osvijestim svoju privilegiju i čitav socijalni aspekt društva te me potaknulo da u budućnosti nastojim pomagati onima kojima je to potrebno.

U mom slučaju, pomagala sam djeci iz problematičnih obitelji i s poteškoćama u učenju. Cijelo to iskustvo bilo je izazovno na različite načine – od toga da sam, primjerice, prvo sama sebe morala naučiti osnove njemačkog kako bih osnovnoškolcu pomogla napisati zadaću, do hendlanja vrlo neugodnih situacija i motiviranja djece na učenje, koja nerijetko nisu imala mogućnost svaku noć mirno i bezbrižno zaspati.

Niti jedna knjiga o kriznom i asertivnom komuniciranju neće te naučiti kao izravno suočavanje sa stvarnim situacijama tih obitelji, koje u bilo kojem trenutku mogu eskalirati u nasilje ili nešto još gore.

3. Prvo javno progovaranje

Danas nemam nikakvih problema s javnim progovaranjem o onome što me smeta, frustrira ili ljuti. Prije 5 godina, to mi je bio jedan od najvećih strahova. Uostalom, tko sam ja da o tome progovaram? Time se treba pozabaviti netko stručniji, pametniji, odrasliji…

U lipnju 2015., dobila sam poziv od Marka Matijevića, osnivača i urednika portala srednja.hr. Javio mi je da je otkazana dodjela Oskara znanja, godišnje nagrade za učenike koji su ostvarili značajan uspjeh na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Te godine, trebala sam dobiti svoj treći Oskar znanja. Više od toga, pogodilo me što taj isti kipić neće dobiti i oni koji ga zaslužuju puno više od mene.

Marko me pitao želim li komentirati situaciju i, nakon malo nagovaranja svih oko sebe, pristala sam. Nakon objave članka na portalu, priču su popratili svi najveći mediji u Hrvatskoj i pokrenuli smo cijelu lavinu. Dodjela Oskara znanja na kraju je održana. Vjerujem kako bi, da nisam ja, netko drugi komentirao situaciju i postigao slično. Međutim, drago mi je što sam skupila hrabrosti i bila dio te priče.

4. Prvi vlastiti projekt

Sudjelovati u organizaciji ili čak preuzeti organizaciju nekog projekta nije isto kao kada sam osmisliš, prijaviš, isplaniraš i provedeš projekt koji je u potpunosti tvoja ideja. Osim same logistike koja nikad nije dašak povjetarca, ovog puta testiraš vlastitu ideju i snosiš odgovornost za sve što se dogodi (ili ne dogodi).

Deseci projekata i poslova do ove godine nisu me pripremili na rollercoaster zvan organizacija vlastitog projekta.

Ukratko, ove sam godine u Varaždinu organizirala antikorupcijski program za mlade pod nazivom Youth Voice for Integrity.

U glavi sam osmislila sve grozne scenarije osim onog koji se dogodio – projekt nije mogao dobiti bolje evaluacije, sudionici i predavači su bili vrlo zadovoljni, a postoji i interes za održavanjem novog izdanja početkom sljedeće godine.

5. Prvi blog

Ok, zanemarit ćemo blog.hr avanture, gdje smo s 10 godina svi pisali blog postove o tome što smo taj dan ručali, tko nam je simpatija i zašto Ana iz razreda nije htjela sjediti s nama za vrijeme engleskog. Koncept blogova se znatno promijenio i oni su postali vrlo moćan kanal.

Pisanje ovog bloga definitivno je jedan od mojih najsvježijih početaka – onaj kojem su prethodili dani nelagode i straha te sumnje u sebe. No, ono što me motiviralo jest činjenica da želim prenijeti svoje iskustvo, svoje znanje, ali i priče ostalih za koje mislim da ih moraš čuti.

Na koji će me način ovaj početak i blog oblikovati, tek ćemo zajedno vidjeti. Ali, ako ništa drugo, osigurala sam da svaki tjedan upregnem kreativni dio vlastitog mozga i stvorim bar nešto novo – makar to bila samo ova kartica teksta.

Koji je tvoj sljedeći početak? Ako ti kako mogu pomoći, tu sam za tebe!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top