Preloader Image

Izlazak iz karantene – 5 savjeta za preživljavanje

Stiglo je. Službeno smo izašli iz karantene, mjere su popustile i polako se vraćamo u svakodnevicu na koju smo navikli. Uz 2 metra razmaka, naravno. Zbog toga, danas s tobom želim popričati o jednoj važnoj temi vezanoj uz izlazak iz karantene.

Ovih nekoliko mjeseci naša će generacija teško više ikad doživjeti u ovom obliku. Neki su bili produktivni i iskoristili ovo vrijeme da naprave sve što dosad nisu mogli/stigli. Neki su odlučili odmoriti i uživati u serijama, filmovima i svemu što ih veseli (ne mogu dovoljno naglasiti koliko je i to potrebno i važno). Neki su, nažalost, zapali u egzistencijalne i druge probleme koji neće nestati izlaskom iz karantene.

No, što kada nas nakon izlaska iz karantene dočekaju sve one obaveze koje smo ostavili tamo negdje u ožujku? Kako se nositi s činjenicom da smo, puni planova, ideja i ciljeva rođenih u karanteni, opet bačeni u svakodnevicu u kojoj ništa ne stignemo?

Kroz niz godina uspjela sam razviti sistem koji mi pomaže da se brzo organiziram, prioritiziram zadatke i preuzmem kontrolu. Znaš li onaj osjećaj kada ti se po mozgu vrzma tisuću stvari i sve postaje kaotično? Meni je zbilja grozan i zbog toga činim sve kako bih ga se riješila.

Stoga, ovo su moji savjeti za izlazak iz karantene koji će te rasteretiti, pomoći ti da se organiziraš i potaknuti te da sve ono što je isplanirano u karanteni – ne ostane u karanteni.

1. Počni koristiti aplikacije za organizaciju

Bez Google Calendar i aplikacije Notion ne mogu zamisliti svoj život. U kalendar upisujem sve svoje obaveze i podsjetnike, dok Notion koristim za organizaciju uistinu svih aspekata svojih života. Ovu sam aplikaciju otkrila prije nekoliko tjedana i zasad ju smatram najboljom stvari koja mi se dogodila u 2020. godini. Notion nije obična aplikacija za bilješke, već ti omogućava da sve hendlaš na jednom mjestu – privatne i poslovne projekte, ideje za diplomski rad, listu knjiga koje želiš pročitati, svakodnevne zadatke i mnogo drugih stvari. Pomoću predefiniranih predložaka, možeš organizirati svaki aspekt svog života.

Notion aplikacija

Ako preferiraš papirnati oblik, na tržištu uistinu postoji velik izbor raznih kalendara i planova, svih oblika i veličina. Preporučujem ti Jo & Judy planere, koje i sama obožavam.

2. Revidiraj svoju svakodnevicu

Za ovo će ti trebati nešto više vremena, ali probaj razmisliti što je to što si prije karantene radio/la, a zapravo ne doprinosi tvojim ciljevima i tvom osobnom razvoju. Što ti jede vrijeme i resurse, a ne unosi dodatnu vrijednost u tvoj život? Jesu li to druženja u kojima ne uživaš? Usluge koje radiš samo zato što su drugi navikli da nešto radiš za njih?

Nemilosrdno odbaci sve stvari koje te ne usrećuju i oplemenjuju, koje ne doprinose zajednici i nisu esencijalne. Često se ustručavamo preuzeti kontrolu nad vlastitim akcijama, pogotovo dok smo mladi. U posljednjih nekoliko tjedana, imali smo priliku raditi isključivo ono što smo sami odabrali. Što je nestalo s tvog popisa aktivnosti?

3. Radi posao koji voliš

OK, shvaćam da nemaju svi sreću i priliku mijenjati poslove zbog toga što ponekad kraj brige za egzistenciju nemaš vremena razmišljati o vlastitim željama i ambicijama. Međutim,  razmisli koji je to posao kojim se uistinu želiš baviti. Postoje li takve pozicije? Možeš li sam/a stvoriti takav posao? Koje poslove trebaš raditi kako bi jednog dana radio/la posao koji uistinu voliš i želiš?

Unatoč ekonomskoj krizi, mnoge tvrtke upravo sada traže nove zaposlenike. Prije nego utoneš u sve obaveze koje te čekaju, ispeglaj taj CV, napiši brutalno motivacijsko pismo i – skupi hrabrosti poslati ih na nekoliko e-mail adresa. U nekim od sljedećih tekstova, pisat ću u tome što je meni uvijek pomoglo kod prijava na poslove i projekte te na što je bitno pripaziti.

Ako želiš stvoriti svoj posao iz snova, počni istraživati o cijelom procesu i razmisli koje ti vještine nedostaju. Poradi na njima. Život je prekratak za loše poslodavce i zadatke koji ti ubijaju volju za životom. Navijam za tebe.

4. Nađi mehanizme koji će osigurati da se pridržavaš novih ciljeva

U karanteni je bilo iznimno lako stvoriti i održavati nove navike – redovito pohađati online tečajeve, više se aktivirati u udrugama mladih, redovito vježbati itd. Sve to pada u zaborav kada krene izlazak iz karantene i kada ponovno imamo na raspolaganju tek nekoliko slobodnih sati dnevno umjesto cijelog dana.

Ako želiš zadržati nove navike, nađi mehanizme koji će te prisiliti da se pridržavaš svih novih odluka i ciljeva. Osobno mi najviše pomaže unaprijed rezervirati termine u kalendaru kada se želim posvetiti svojim novim navikama, aktivnostima i hobijima. Tretiraj te termine kao bilo koju drugu obavezu i nemoj ih prebrisati/odgađati.

Podijeli svoje nove navike s prijateljima. Bit će ti teže odustati od nečega jer ćeš znati da će te kad-tad prijatelji pitati onu famoznu „ej, a što je s ….“. Ako imaš dovoljno lude prijatelje, napravite Viber/WhatsApp grupu u kojoj ćete se međusobno bodriti. U jednoj sam takvoj nekoliko mjeseci i uistinu je nevjerojatno motivirajuće.

5. Prestani uspoređivati svoj život s drugima

Mislim da je ovo najvažniji savjet koji ti mogu dati (a i ponoviti sama sebi). Ako me pratiš na društvenim mrežama, vjerojatno misliš da sam bila ekstremno produktivna tijekom ove karantene. Međutim, činjenica je da vidiš samo stvari koje dijelim – a dijelim uglavnom stvari iz života koje smatram sadržajnima. Jednako toliko vremena koliko sam provela stvarajući, osmišljavajući i radeći, provela sam pred Netflixom, uz knjige, a ponekad i samo buljeći u nebo. Broj dana kada sam planirala istrčati 10 km na traci za trčanje, da bih na kraju ostala u krevetu jer #nedamise – ni ne brojim.

Prestani svoju produktivnost i „korisnost“ uspoređivati s drugima koji su odlučili svoje aktivnosti podijeliti na društvenim mrežama. Malo tvojih prijatelja će se pohvaliti kako im se ništa ne da i kako su proveli dan u krevetu. S druge strane, većina će rado napisati da su imali dobar dan i nešto postigli. Ono što vidiš na Facebook-u i Instagramu su samo sekunde i minute nečije svakodnevice – gdje su svi ostali sati?

Javi mi kako se ti nosiš s izlaskom iz karantene i koji savjet imaš za sve ostale! We can do this 😊

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top