Preloader Image

5 koraka pomoću kojih volontiranje postaje način života

U proteklih 7 godina, imala sam sreću raditi na puno odličnih projekata i proživjeti mnoga lijepa iskustva. Ipak, na moj su život najviše utjecaja ostavila ona – volonterska. Kroz volontiranje, naučila sam što znači nesebično se dati za druge i ne očekivati ništa zauzvrat. To mi je pomoglo ne samo u mom osobnom razvoju, već i u privatnim, ali i profesionalnim odnosima.

Što je volontiranje i koja mu je svrha?

Prema Manifestu za volontiranje u Europi, kojeg je objavio Europski volonterski centar, volontiranje se može svesti na nekoliko najvažnijih karakteristika:

  • Zasnovano je na dobrovoljnoj osnovi – vlastitim izborom i zbog vlastite motivacije.
  • Događa se u organiziranom okruženju – u sklopu udruga, volonterskih centara, više ili manje organiziranih grupa.
  • Isključuje financijski probitak – iako su za volontere/ke često omogućene naknade troškova prijevoza, hrane i slično, u svojoj esenciji volontiranje se ne provodi iz materijalnih poriva.
  • Nastoji doprinijeti pojedincu ili zajednici – ali i volonteru/ki

Ako uistinu želiš dati šansu volontiranju, sva očekivanja moraš ostaviti iza sebe. Jedini način na koji će tvoj volonterski angažman uistinu postići svoju svrhu jest ako mu pristupiš predano, bez fige u džepu i bez kalkulacija. I to je zapravo ono što kod volontiranja najviše i volim.

Osvrćući se na vlastito dosadašnje iskustvo, pokušala sam cijelu filozofiju volontiranja sažeti u pet jednostavnih koraka, kako bih te uvjerila da je volontiranje u određenoj mjeri baš ono što ti može promijeniti pogled na život i ispuniti te vrijednostima koje u ovo doba konzumerizma vrlo lako zaboravljamo.

1. Riješi se svih predrasuda vezanih uz volontiranje

Ako sam se u proteklih 7 godina svog rada nečeg naslušala, to su bezbrojne predrasude o volontiranju. Od toga da zbog volontiranja ne znam cijeniti sebe i svoj rad, da volontiranje provode samo organizacije koje žele iskorištavati druge, pa sve do toga da zapravo svi volonteri/ke na neki način ipak ostvare financijski probitak.

Upravo oni koji volontiraju znaju cijeniti sebe i doprinos koji daju zajednici – možda čak i više od bilo kojeg drugog iskustva, zbog toga što vrlo često možeš vidjeti na koji način tvoje ponašanje direktno utječe i doprinosi drugima.

Iako u volonterskom svijetu, kao i u svim ostalim zajednicama, ima i dobrih i loših pojedinaca i organizacija, to nije razlog za izgubiti motivaciju i odustati od volontiranja. Vjerojatno ćeš naići na primjere organizacija koje pod krinkom volontiranja zapravo traže radnike koji će posao odraditi – besplatno. Međutim, takve je organizacije vrlo lako odmah prepoznati, budući da se takve informacije vrlo brzo rašire u volonterskim krugovima.

2. Otkrij što te pokreće

Kao što nismo svi za svaki posao, tako ne postoji i univerzalna volonterska prilika u kojoj ćemo svi podjednako uživati. Srećom, načina za doprinos zajednici je toliko da uvijek možeš naći nešto za sebe. Ako ne, uvijek možeš stvoriti nešto novo.

Prije nego sam počela volontirati, volontiranje sam zamišljala kao stajanje na nekom drvenom štandu dijeleći letke. Iako je to jedna od aktivnosti u koje se možeš uključiti, nikako nije jedina. Moje dosadašnje volonterske aktivnosti uključivale su pomaganje djeci s poteškoćama u učenju, pomoć i druženje u Kvart zoni na Špancirfestu s ostatkom ekipe iz Udruge mladih V.U.K, držanje predavanja o akademskoj čestitosti, pokretanje raznih projekata koji potiču aktivnu participaciju mladih, ali i edukacije mladih o raznim temama – okolišu, aktivnom građanstvu, osobnom razvoju, politici, Europskoj uniji i mnogim drugima.

Ako želiš početi volontirati, preispitaj se u čemu uživaš i na koji način svojim vještinama i sposobnostima možeš doprinijeti svojoj okolini.

Znaš li nešto što malo drugih zna, a bilo bi im korisno? Želiš li nekoga nešto naučiti? Misliš li da se možeš izboriti za nečija prava? Vjeruješ li da određenoj zajednici ili skupini treba tvoja potpora? Mogućnosti je bezbroj, a na tebi je da nađeš onu koja će te ispunjavati.

3. Kreni u traženje prilika koje se podudaraju s tvojim željama

Volontersko iskustvo nije zasnovano na bilo kakvom financijskom ili materijalnom probitku, no može te odvesti u razne dijelove svijeta, a isto tako dovesti te do prilika i ljudi koji bi ti inače bili nedostižni. Ipak, ne mogu dovoljno naglasiti kako to nikako ne smije biti motivacija za volontiranje, već samo jedan od njegovih pozitivnih aspekata.

Ovaj korak možda je i najteži, budući da ti se istovremeno može činiti kao da je prilika i izbora previše, ali i da ne znaš gdje ih naći.

Za stjecanje prvih volonterskih iskustava, savjetujem ti da se obratiš lokalnim volonterskim centrima. U Hrvatskoj postoje regionalni i lokalni volonterski centri, čije lokacije možeš saznati ovdje. Tamo ćeš moći saznati koje se prilike nude i koje bi volontersko iskustvo za tebe bilo najprikladnije.

Ako želiš volontirati u nekom specifičnom području, još jedna dobra stvar koju možeš napraviti je javiti se udrugama koje se bave tematikom koja te zanima. Većina udruga uvijek je otvorena za primanje novih volontera/ki. Primjerice, ako te zanima rad s mladima, možeš se javiti nekoj od brojnih udruga koje se bave mladima.

Na kraju, do odličnih prilika možeš doći i tako da pitaš svoje prijatelje koji se već bave volontiranjem. Za razliku od oglasa za posao, volonteri se često traže na kontinuiranoj bazi i sigurna sam da postoji mnogo organizacija kojima je tvoja pomoć prijeko potrebna.

4. Raspitaj se o pravima koje imaš kao volonter/ka

Iako je ovo onaj manje zanimljiv dio cijelog procesa, ako se želiš upustiti u volontiranje, bitno je da znaš svoja prava, obveze, ali i da se upoznaš s cjelokupnim procesom. Glavne informacije možeš pronaći ovdje.

Ono što bih voljela naglasiti je to da se volontiranje ne naplaćuje. Jednako kao što za volontere/ke nije predviđena novčana naknada, nitko od tebe ne smije tražiti da platiš priliku za sudjelovanje u volonterskim aktivnostima.

Ipak, ono na što imaš pravo je isplata nadoknade raznih troškova koje možeš imati tijekom volontiranja. Ti troškovi najčešće uključuju prehranu, prijevoz, smještaj, radnu odjeću i zaštitu itd.

Kada sudjeluješ u volonterskim aktivnostima, dobivaš volontersku knjižicu i potvrdu o volontiranju. Radi se o korisnoj evidenciji koja ti može poslužiti kao referenca na razgovorima za posao ili pri prijavi za neke projekte. Ipak, moram ti reći malu tajnu – iako imam barem nekoliko tisuća odrađenih volonterskih sati, nikad nisam posjedovala volontersku knjižicu. 🙂 Postoji puno prilika koje se službeno ne vode kao volontiranje, pogotovo međunarodnih, no volontiranje ionako ne radimo zbog broja sati i popunjene knjižice.

5. Kreni – i osvrni se na vlastito iskustvo

Kada napokon odlučiš u koje ćeš se volonterske aktivnosti uključiti, preostaje ti samo krenuti i – uživati u procesu koji će ti zasigurno promijeniti pogled na svijet i izgraditi te.

U ovom je koraku iznimno bitno reflektirati se na vlastito volontersko iskustvo. Osim što time kontinuirano unapređujemo vlastiti rad, iz cijelog volonterskog iskustva dobivamo puno više – postajemo svjesniji svojih vještina i mana, kao i aspekata vlastite osobnosti na kojima moramo poraditi.

Za ovaj korak, imam posebnu digitalnu bilježnicu za koju odvojim 5 minuta svaki dan. Radi se o načinu bilježenja vlastitih refleksija u vrlo sažetom formatu koji ti neće oduzeti puno vremena, a omogućit će ti da dokumentiraš sve svoje dojmove i osjećaje.

Ako imaš dodatnih pitanja u vezi volontiranja, želiš dodatne informacije ili samo podijeliti sa mnom svoje iskustvo volontiranja, javi mi se na kaja@proaktiviraj.me.

Jedva čekam da nastavimo zajedno mijenjati svijet!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top