Preloader Image

Prvi razgovor za posao – što (ne) činiti

Kroz niz godina, među pripadnicima svoje generacije, ali i onim mlađima, primijetila sam kako ozbiljne i važne stvari preferiramo odraditi pisanim putem. Dogovore sklapamo preko SMS poruka, roditeljima ozbiljne vijesti javljamo preko e-maila, a svaki puta kada vidimo da nas zove nepoznati broj, dobivamo snažnu želju da se – ne javimo. Kroz pisanu komunikaciju imamo priliku više puta revidirati ono što želimo poručiti i tako smo sigurni da smo nešto iskomunicirali na najbolji mogući način. Čuti neprijateljski ili provocirajući glas s druge strane definitivno nije motivirajuće niti ohrabrujuće, pa je uvijek ugodnije to zaobići.

Upravo zbog takvih navika (i sindroma uljeza od kojih nas nekolicina pati), prvi razgovor za posao nas može držati budnima noćima prije nego što se uopće dogodi. Oni iskusniji uvjeravat će te kako prvi razgovori za posao nisu bitni jer ti nakon njih ionako nitko neće ponuditi posao.

Ipak, savjetujem ti da ne asimiliraš takav način razmišljanja i da se maksimalno potrudiš oko svakog razgovora za posao, jer prvi razgovor može biti upravo onaj “pobjednički”.

Tijekom fakulteta, nisam imala priliku steći iskustvo sudjelovanja u pravom selekcijskom procesu i službenim razgovorima za posao, zbog toga što su mi poslovne prilike najčešće bile ponuđene i to vrlo spontano, a mnoge sam i sama stvorila kroz osmišljavanje vlastitih projekata. Mjesec dana prije završetka fakulteta, poslala sam prvu “pravu” prijavu za posao i započela svoj prvi selekcijski proces. Unatoč predrasudama koje vladaju, upravo je taj prvi razgovor za posao bio onaj koji mi je omogućio da dobijem posao kakav sam željela – i to na neodređeno.

Vjerujem kako je tome uvelike doprinijelo iskustvo koje sam stekla kroz vođenje udruge i brojnih projekata, od kojih je svaki zahtijevao provođenje nekog oblika selekcije. U proteklih nekoliko godina, birala sam članove tima, sudionike konferencija i događanja, ideje i projekte – imala sam priliku izbrusiti vlastite kriterije, koji su mi zatim pomogli da na razgovoru za vlastiti posao istaknem ono što poslodavca najviše zanima.

Zato, s tobom želim podijeliti nekoliko savjeta vezanih uz to kako se ponašati, ali i što nikako ne smiješ napraviti na prvom razgovoru za posao:

Pokaži samopouzdanje

Ako ne vjeruješ u vlastite sposobnosti, kako ćeš uvjeriti poslodavca da si upravo ti osoba koju treba i koja zaslužuje plaću koju želiš? Iako nas cijeli život uče da budemo tihi i skromni, razgovor za posao je trenutak u kojem trebaš pokazati relevantno iskustvo, radne navike, dosad stečene vještine i svoje vrline.

Nemoj se bojati pohvaliti dosadašnjim rezultatima, već ih ponosno istakni. Ako smatraš da u nečemu imaš više iskustva nego većina ljudi u tvojoj branši ili tvojih godina, slobodno to istakni. Ipak – pazi da svaku svoju tvrdnju potkrijepiš argumentom i dosadašnjim iskustvom. Prazne riječi iza kojih ne stoji ništa lako je prepoznati.

Ne budi bahat/a

Samopouzdanje ne znači bahatost. Nitko ne voli umišljene osobe, a pogotovo ako komuniciraš bezobraznim tonom. Za razliku od samopouzdanog nastupa, bahatost se manifestira kroz cinizam, nadmeno ponašanje, provokacije i sveukupno vrlo negativno i toksično ponašanje.

Ako ćeš iz ovog cijelog teksta zapamtiti samo jednu stvar, neka to bude ova: ni u kojem slučaju nemoj pokušavati uvjeriti poslodavca da bez tebe neće uspjeti u daljnjem radu. Znam da zvuči smiješno, ali s ovom sam se strategijom susrela previše puta.

Pokaži ljudskost

Iako je na prvom razgovoru za posao teško pokazati opuštenost, autentičnost i vlastiti karakter, poslodavac te želi upoznati i procijeniti kakva si osoba. Ne moraš biti robot koji citira vlastiti CV – slobodno se nasmiješi, nadoveži na neko pitanje vlastitim primjerom ili ukratko ispričaj anegdotu iz vlastitog života (naglasak na ukratko) koja ti je pomogla u profesionalnom smislu.

Poštuj granicu između privatnog i profesionalnog

Iako su ti prijatelji možda rekli kako se tvojih fora ne bi posramio niti stand-up komičar, prvi razgovor za posao nije prilika da svoje najbolje fore podijeliš s poslodavcem. Budući da osobu s kojom pričaš ne poznaješ dovoljno dobro, ne možeš znati kakav smisao za humor ima i kakav stil komunikacije preferira. Preporučujem ti da se držiš nekih univerzalnih pravila konverzacije i komunikacije.

Svi smo prošli kroz neke teške životne situacije koje su nas oblikovale kao osobe, no razgovor za posao nije mjesto i vrijeme za prepričavanje istih. Osim što osobu koja razgovara s tobom stavljaš u vrlo neugodnu poziciju, pokazuješ da ne znaš razdvojiti privatan od poslovnog života.

Pripremi kratak pitch kojim ćeš se predstaviti

Skoro svi razgovori za posao započinju predstavljanjem. Kako bi tvoje predstavljanje bilo što kraće, a opet pokrilo sve što želiš reći o svom dosadašnjem iskustvu, predlažem ti da unaprijed razmisliš što želiš reći.

Predstavljanje nikako ne bi trebalo trajati više od 2-3 minute (ali ni kraće od jedne minute), a neke od tema kojih se trebaš dotaknuti su svakako tvoje dosadašnje iskustvo, obrazovanje, vještine vezane uz posao na koji se prijavljuješ i razlog zbog kojeg želiš baš taj posao. Ako nemaš inspiracije, YouTube je prepun zanimljivih savjeta.

Budi iskren/a

Iako tvoje inicijalno predstavljanje treba zvučati impresivno i upečatljivo, na razgovoru za posao nikako ne treba lagati i napuhavati vlastito iskustvo, koliko god ti to neki preporučili.

Nakon što se predstaviš, osoba koja s tobom priča u ime poslodavca (najčešće netko iz ljudskih resursa tko je istreniran za vođenje ovakvih razgovora) pitat će te detalje o tvom iskustvu i svemu izrečenom. U ovoj fazi razgovora, često slijede i pitanja koja su uže vezana uz tvoju struku i radno mjesto za koje se natječeš. Ako se ispostavi da ne vladaš vještinama koje su spomenute u tvom CV-u ili tijekom uvodnog predstavljanja, to će biti vrlo očito.

Ako smatraš kako nemaš dovoljno iskustva, svakako spomeni u kojim područjima se želiš dodatno usavršiti i naučiti još više.

Drži se vlastitih kriterija

Unatoč općem mindsetu kako je radnik taj koji treba impresionirati poslodavca, a ne i obrnuto, bitno je da se kao mlada osoba na početku profesionalne karijere držiš vlastitih kriterija i zadržiš vlastiti dignitet.

Ako smatraš da osoba s kojom pričaš razgovoru pristupa neprimjereno i neprofesionalno, to nije radno mjesto na kojem želiš raditi. Ako te pitaju za detalje iz tvog privatnog života, na njih ne moraš odgovoriti.

Naposljetku, nemoj se bojati izravno i iskreno odgovoriti na pitanje o tome kakvu plaću očekuješ. Razmisli o tome koji bi minimalan iznos za tebe bio prihvatljiv i ne idi ispod tog iznosa.

Na nama mladima je odgovornost da kreiramo tržište rada u kakvom se želimo nalaziti idućih desetljeća. Dok ne naučimo cijeniti sami sebe, nitko nas drugi neće cijeniti. Zbog toga, definiraj vlastite kriterije i beskompromisno inzistiraj na njima.

Ako imaš dodatnih pitanja vezanih uz razgovore za posao, slobodno mi se javi na kaja@proaktiviraj.me. Želim ti puno sreće u traženju novog posla! 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top