Preloader Image

Andrea Tintor: Kada počneš od dna, jedini put kojim ideš je naprijed

Andrea Tintor je mlada poduzetnica, stručnjakinja za komunikacije, kolumnistica i diplomirana novinarka, a ujedno i jedna od prijateljica koje me svakodnevno motiviraju da se ustanem iz kreveta i radim na ostvarenju vlastitih ciljeva, čak i onda kada se to čini najteže. Upravo zbog izuzetno zanimljivog dosadašnjeg puta i stečenog iskustva, s Andreom sam popričala o poduzetništvu, multidisciplinarnosti, pop kulturi, komunikacijama i marketingu.

Kako je izgledao tvoj put od fakulteta do karijere kakvu danas nastojiš izgraditi?

U jednoj riječi: dinamično! Nakon završene srednje ekonomske nisam upala na preddiplomski studij novinarstva u Zagrebu pa je alternativa bila Filozofski fakultet u Rijeci, kulturalni studiji. Od novinarstva nisam odustala nego sam aplicirala ponovno za diplomski studij i uspjela. U retrospektivi, kada gledam na svoj put, prihvaćam sve svoje uspone i padove te sam svjesna da danas ne bih bila tu gdje jesam bez kulturalnih studija te svih znanja koja sam tamo stekla. Bilo je trenutaka u kojima sam jedina vidjela svrhu u knjigama o čitanju filma, antropologiji, medijskoj kritici, popularnoj kulturi…

Na preddiplomskom studiju uporno su nam ponavljali koliko je važna interdisciplinarnost i sada se u potpunosti slažem s tim tvrdnjama – preferabilno je biti stručnjak u jednom području, no moramo biti dovoljno informirani o svim aspektima posla koji radimo.

Tijekom fakultetskih dana pisala sam za kultni časopis Zarez, portal Voxfeminae te volontirala na raznim filmskim festivalima kako bih se pobliže upoznala s industrijom u kojoj sam željela graditi karijeru. Jedna od lekcija koju sam naučila tijekom studiranja je da se pripremimo da ćemo sami stvarati svoje karijere iz nule ako se želimo baviti onim što u Hrvatskoj nije profitabilno, ako nije mainstream, a to je – kultura. 

Kao FER-ovka, tijekom faksa sam često bila okružena predrasudama kako ćemo mi posao iz snova naći vrlo brzo, dok će se studenti humanističkog područja teško zaposliti. Osobno vjerujem kako bi bez društvenih znanosti naše društvo bilo isprazno i u ozbiljnom nedostatku kritičkog razmišljanja te civilnih inicijativa. Primjenjuješ li znanja stečena na faksu i kako je moguće koristiti ih za razvoj karijere?

Na diplomskom studiju novinarstva bila sam sretna jer smo imali nekoliko kolegija koji su jako slični kolegijima s kulturalnih studija te sam imala mogućnost dodatno produbiti znanje. Literatura pročitana kroz studiranje naučila me kritički razmišljati i propitkivati, pisati “bez dlake na jeziku” o fenomenima i metastazama društva. Ono što primjenjujem u praksi i tijekom procesa pisanja kolumni je razmišljanje o argumentima koje ću koristiti u tekstovima, te redovito čitanje stručne literature i znanstvenih članaka, koji mi služe da čitateljima jednostavnijim jezikom približim pop-kulturu. Smatram kako ne postoji znanje koje se ne može iskoristiti. Tijekom studiranja, susrećemo se s toliko opcija da je najvažnije prepoznati vlastite interese i krenuti u tom smjeru. Izbora je objektivno previše – nikad nećemo stići sve što smo zacrtali, a na fakultetu smo još nesigurni u sebe i budućnost. Ipak, dovoljno je odabrati jedan jedini interes, istražiti sve o njemu, pronaći ljude koji se bave tim područjem ili poslom, proučiti njihov primjer i krenuti stvarati vlastiti put. 

Sve je više onih koji se slažu oko toga da fakultet nije potreban za uspješan biznis. Slažeš li se s time i misliš li da bi tvoja karijera izgledala drugačije da nisi išla na fakultet?

Da u drugom srednje nisam odlučila kako želim živjeti od pisanja, stvaranja i kreativne industrije te upisala fakultet koji će mi uz moje ambicije to i omogućiti, vjerojatno bih radila u knjigovodstvenom uredu ili turističkoj agenciji. Ne bi to bilo loše, no to nije moja karijera iz snova. Fakultet nije presudan za uspješan biznis ili uspješnog pojedinca, no da nije faktor usmjerenja karijere, bi li postojao? Edukacija je sama po sebi vrijednost, svatko odabire ono što ga zanima ili ono što si može priuštiti u tom trenutku. Pitanje je koliko bi mi vremena trebalo da ostvarim određene ciljeve, da se nisam nalazila u pravom trenutku na pravom mjestu za poduzimanje točno određenih koraka!?

Foto: Irma Vargić

Živimo u svijetu gdje ništa više nije obavezno, ali ništa ni ne garantira uspjeh. Na pojedincu je da iz života, edukacije, knjiga, glazbe – svijeta koji ga okružuje, uzme ono što je srodno njegovim ambicijama i vrijednostima te izgrađuje sebe, svoj identitet, karijeru i posao. 

U IT sektoru za koji sam se obrazovala i u kojem radim, postoji jako puno onih koji su usmjereni isključivo prema svojoj struci te čvrsto odbijaju prilike da steknu neka nova saznanja iz drugih područja, što uključuje i društvene znanosti. Postiže li se na taj način visoka specijalizacija i stručnost u određenom području, ili postajemo društvo koje ne uzima u obzir više perspektiva i nije toliko fleksibilno za prilagodbu samom tržištu?

Zanimljivo je kako se u tehničkom sektoru cijeni specijalizacija, pa imamo inženjere koji su zaduženi za jedno područje i ne vide šire od toga, čak ni u svojoj tehničkoj niši, a kamoli da u svoj rad uključe društvenu znanost, marketing i promišljanje o oglašavanju (primjerice robotike). Doktori tehničkih znanosti ponosni su na svoju usku specijalizaciju, no pitanje je koliko će ih vrijeme i mlađe, interdisciplinarnije generacije jednostavno pregaziti. 

Bilo koje zanimanje u vremenu u kojem živimo mora osluškivati potrebe i promjene na tržištu. Na početku studiranja, mom odsjeku se redovito podsmjehivalo jer nismo usko specijalizirani za jedno područje. Danas, osam godina kasnije, svaka osoba od ranih dvadesetih do tridesetih, ako se želi istaknuti na tržištu rada svojim vještinama, mora imati široki spektar znanja u kojem dominiraju barem dva područja. U mom osobnom slučaju, potrebno mi je poznavanje društvenih kretanja, osnova marketinga, medija (iznutra i izvana), oglašavanja, komunikacija (kako bih klijentima mogla pružiti cjelovitu uslugu koja obuhvaća kreiranje komunikacijskih strategija) i medijskog oglašavanja. 

Otkud takva strast za pop kulturom? Što pop kultura uopće obuhvaća i zašto je toliko bitna?

Popularna kultura je svima dostupna kultura čiji je sadržaj određen dnevnim interakcijama, potrebama i željama publike te uključuje različite svakodnevne životne prakse – od prehrane i mode, do masovnih medija i različitih oblika zabave poput filma, televizije, glazbe, stripa i književnosti. U materijalnom smislu, riječ je o skupu široko nabavljivih zabavnih i kulturnih medijskih proizvoda, dok su protagonisti ove industrije najčešće glumci, glazbenici, reality zvijezde, modeli, sportaši, a u posljednje vrijeme i poznati chefovi, na kojima su svjetla reflektora.

…od trenutka kada sam tri puta pogledala sve sezone Gossip Girla i One Tree Hilla, nakon barem pet puta odgledanih sezona Seksa i grada, popriličnog broja pročitanih chick-lit romana, nekoliko proplakanih govora na dodjelama nagrada ili live nastupa, shvatila sam da mi je previše stalo do nečega, ali nisam znala definirati do čega. Zapravo sam pokušavala iščitati mehanizme kako nastaje sav sadržaj kojeg svakodnevno konzumiramo – filmovi, serije, knjige, glazba… Diplomski rad pisala sam na temu Reprezentacija grada Zagreba u romanima domaćih spisateljica, a on mi je otvorio potpuno nove vidike i bio vjetar u leđa kako bih mogla raditi ono što volim.

Otkrila sam da je moja svrha edukacija mojih čitatelja i klijenata o prednostima pop-kulture, o tome što mogu naučiti iz različitih formi sadržaja te o načinima na koje od talenta mogu stvoriti karijeru.

Ako samo konzumiramo sadržaj radi zabave radi i pritom ne promišljamo o istome, nemamo kontrolu nad informacijama koje nam se plasiraju i podložni smo manipulacijama. U hiperprodukciji sadržaja ne možemo si dozvoliti ostati zakinuti za jasno iščitavanje što nam služi, a što ne. 

Svoje pisanje si započela kroz blog Razlivena tinta, koji više nije aktivan. Kada razmišljam o tebi tada i tebi sada, imam osjećaj kako si sada puno sigurnija u sebe, spremna prezentirati svoje stavove i autentičnija nego ikad. Što je bilo potrebno kako bi došla do te razine?

…više padova nego uspona, čelična volja i ambicija te svakodnevno kovanje samopouzdanja i vrijednosti, a manje overthinkanja. To je proces koji traje i često boli. S opaskama i kolutanjima očima na moje ideje, stavove i snove susrela sam se od djetinjstva tako da mi javno pisanje i djelovanje općenito nije teško palo. Ionako sam oduvijek naviknula raditi po svom. Kada počneš od dna, jedini put kojim ideš je naprijed. Osobno težim svakodnevnom napretku i rastu pa, što sam starija, tako volim pratiti progres u što kraćim intervalima. 

Prvi blog koji je bio na domeni Blogspota pokrenula sam 2014., čisto da testiram mogu li pisati i imam li za koga osim sebe i uže obitelji. Nakon godinu dana, željela sam napredovati te ugasila sve i pokrenula Razlivenu tintu. Ona je bila prekretnica koja je otvorila brojne poslovne prilike; preko bloga sam upoznala divne ljude, sudjelovala na brojnim konferencijama, no onda sam jedan dan rekla – vrijeme je za promjene. Ne volim se previše zadržavati na istom mjestu jer me to guši, privatno i profesionalno. Početkom ove godine, nakon šest mjeseci stagnacije, napravila sam rebranding, pokrenula službenu osobnu stranicu na kojoj pišem o popularnoj kulturi, medijima, odnosima s javnošću i marketingu. Već sad predviđam da novi period mog kreativnog rada kreće uskoro. Također, već više od tri godine pišem tjednu kolumnu na lifestyle portalu Jolie u kojoj se osvrćem na aktualna događanja ili fragmente iz života. Postoje trenuci nesigurnosti u kojima se sve čini suludo, ali onda se sjetim da, ako želim stvarati svoj put, opcija odustajanja nije opcija ako sam već došla do ovdje gdje sam sada.

Kako se pandemija odrazila na projekte koje si pokrenula? Na koji način poduzetnici mogu postati otporniji na izazove koji su pred nama? 

Pandemija se odrazila najviše na dogovorene projekte koji su uključivali evente i konferencije. Ipak, u lipnju sam uspješno organizirala i promovirala intimni koncert pod epidemiološkim mjerama u zagrebačkom KCM-u. U samostalne poduzetničke vode ušla sam u ožujku i to je jedna od najboljih odluka koje sam donijela ove godine. Generalno govoreći, pandemija mi je bila ona potrebna “noga u guzicu” da se u potpunosti posvetim vlastitim projektima, stvaralaštvu, klijentima i ciljevima.

Foto: Kristijan Gradečki

Poduzetnici mogu postati otporniji na izazove koji su pred nama tako što će se prilagoditi situaciji bez paničarenja, komunicirati promišljeno i pametno s potrošačima ili klijentima, slušati zaposlenike… Agencije i mnoge veće kompanije napokon su prigrlile remote način rada te svjedočimo kolektivnoj promjeni svijesti i načina poslovanja.

Ono što se počinje događati je da sve više tvrtki počinje personaliziranije komunicirati i kreirati kampanje koje blisko rezoniraju s njihovom ciljanom skupinom. Prošlo je vrijeme generičnosti, jer u ovim vremenima potrošači određuju vrijednosti koje su im važne. Primjećujem kako mali poduzetnici jačaju osobne brendove, a influenceri sada moraju osmisliti održive poslovne planove. Također, influenceri koji se nišno pozicioniraju s jasnom ciljanom skupinom i zajednicom mogu računati na vjernost publike. Ključ je o svakodnevnom osluškivanju situacije oko nas i razmišljanju dva koraka unaprijed. 

Osoba si koja vrlo britko, konstruktivno i bez dlake na jeziku u svojim kolumnama iznosi svoje stavove i komentare na razne društvene fenomene i događaje. Smatraš li da nam fali takvog pristupa u javnom diskursu i kako reagiraš na komentare koje izazoveš?

Kronično nam nedostaje no bullshit pristup u kojem svatko izražava svoj stav, ali jednako tako prihvaća odgovornost za izrečeno ili napisano. Onaj tko se ne zna nositi s komentarima u stvarnom životu, ne zna se nositi ni s komentarima na mreži i obratno. Ako shvatimo da nas negativni komentari pogađaju više nego bi trebali i krenemo na temelju virtualnog svijeta dekonstruirati vlastiti identitet, uvijek je opcija potražiti stručnu pomoć. 

Licemjerno je javno djelovati pa očekivati da negativnih komentara i kritika neće biti. Zato postoji anonimnost ili pseudonim. Izbor je na pojedincu, no uživati popularnost na temelju hvalospjeva i pohvala je iracionalno te dokazuje da osoba ne poznaje društvenu dinamiku.

Jedan od mojih najvećih izazova bio je sudjelovanje u projektu gdje su moji tekstovi redovito završavali na naslovnici najčitanijeg portala u državi s milijunskom publikom. Bez negativnih komentara nema rasta. Onog tko mi je bitan u životu pitam za njegovo mišljenje i stav, saslušam, promislim o rečenom te napravim po svom. Onog koga ne pitam, ne zanima me ni mišljenje niti ga doživljavam emocionalno. Ono što mi je zanimljivo jest fenomen kako se propagira stav zaboli me što netko misli o meni, a onda kada se pročita negativan komentar ili kritika, nastaje smak svijeta. 

U trenutnoj kakofoniji u kojoj živimo, ljudi su potpuno izgubili doticaj sa stvarnošću te umjesto da se koncentriraju na sebe, vlastiti rad i vrijednosti, oni pažnju usmjeravaju na rečenice koje je netko napisao u sigurnosti vlastitog doma i nastavio scrollati mrežama. Jasno mi je da nisu svakoga životne okolnosti očeličile do mjere da bude imun na kritike, ali kao i u svemu – s vremenom se umni mišići istreniraju da nas ni komentari ne diraju. Radije biram štititi svoje emocije i privatni prostor te biti okarakterizirana kao nepristupačna i hladna “na van”, nego svakome tko ima pristup pružiti mogućnost da svoje frustracije liječi – u mom inboxu. 

Novi i svježi pristupi marketingu nikad nisu bili važniji. Koji su tvoji savjeti za mlade koji se žele posvetiti marketingu i pokrenuti svoj posao u tom području?

Kao i u svemu, ostanite svoji. Postoje neki mehanizmi industrije i principi rada koji jako teško izlaze iz aktivne uporabe, no za svakoga u svakom području postoji mjesto. Ne bojte se svijeta ni vlastite kreativnosti, ni kritika (smijeh). Svakodnevni rad na sebi, vještinama, praksa, hobiji, stručna literatura – sve to će jednog dana biti utkano u vašu vrijednost. Također, pravo vrijeme za pokretanje posla je ono kada osjetite da je to ‘to’, bez obzira na godine. Ako niste sigurni u sebe, odredite godinu, dvije intenzivnog rada u području koje vas zanima te naknadno odlučite o smjeru poslovnog kretanja.

Što možeš ponuditi svojim klijentima i što mogu pronaći na tvojoj web stranici?

Moja strast je prenošenje znanja, educiranje o benefitima popularne kulture, kreiranje komunikacijskih strategija i strukturiranje procesa osobnog brendinga te online sadržaja. Personaliziranim pristupom te kroz konzultantske aktivnosti svojim klijentima pomažem da izgrade brend kakav žive i kakav zaslužuju. Prenoseći savjete kroz vlastito iskustvo, mrežu kontakata i stručno znanje pomažem kreativcima da postignu maksimalni kreativni potencijal, kojim će unaprijediti vlastiti posao ili karijeru. Ideja iza moje stranice, ali i posla koji radi i živim – pružiti ljudima feel good komunikaciju i proširiti vidike. Na stranici mogu pronaći tekstove i savjete usko povezane s trendovima u popularnoj kulturi i komunikacijskoj industriji, mogu se pretplatiti na newsletter, a u pripremi su i drugi oblici sadržaja, poput podcasta.

Koje bi knjige, podcaste, govore i/li kolumne preporučila svima onima koji žele izgraditi vlastiti brend, pisati i iz toga stvoriti svoju karijeru?

Nakon dvadeset i nešto sitno godina naučila sam da je najproduktivnije i pametnije slušati svoje interese. I sama sam čitala odgovore na pitanja što netko čita, sluša, gleda i na kraju NIKAD nisam uzela u ruke ništa od navedenog jer sam slijedila neke svoje interese. Primjerice, rijetko me zainteresiraju knjige poslovne tematike, ali zato sam vjerna onima o pop-kulturi, glazbi, filmu ili fikciji. Ako bih nešto htjela preporučiti mlađim generacijama je – čitajte više fikcije! Otkrit ćete neke nove svjetove i pronaći inspiraciju u sferama u kojima to niste očekivali. Na mom osobnom repertoaru može se pronaći svega – od Lucifera, Nolanovog Batmana i The Sinnera, do Žižeka, Harrarija, Srećka Horvata, Rujane Jeger, Maroon 5, G-Eazyja, Marie Forleo… U mojoj glavi je totalni mash-up svih žanrova serija, filmova i literature – jer sam se odgojila da cijenim svačiji kreativni rad i učim iz njega. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top