Preloader Image

Tanja Džido: Nesvjesno sam stvorila radno mjesto svojih snova

Tanja Džido je mlada poduzetnica, osnivačica portala Shhhefica i pokretačica konferencije The Art of Feminine Leadership. S Tanjom sam popričala o poduzetništvu, mladim poduzetnicima i poduzetnicama, ali i važnosti ravnopravnosti u profesionalnom svijetu.

Kako je izgledao razvoj tvojeg profesionalnog puta od studentskih dana, pa sve do danas? Što bi istaknula kao svoje najveće postignuće?

Dosta sam rano zakoračila u poslovni svijet, upravo jer sam oduvijek slijedila neku urođenu dječju znatiželju u sebi. Tako sam već u osnovnoj školi uređivala i vodila radijske emisije, a srednjoj radionice i konferencije za mlade. Postigla sam puno toga za svoju 31 godinu, a kao najveće postignuće bih istaknula baš to, da sam unatoč svim životnim izazovima i dalje nekako ostala isti onaj sanjar, zaljubljenik u nemoguće i da se trudim raditi ono što barem mali djelić društva potiče na bolje.

Prvo pravo radno mjesto nakon studija mi nije došlo baš lako, namučila sam se nekoliko mjeseci dok nisam dobila priliku da radim za jednu od vodećih agencija za digitalni marketing. Kroz radno iskustvo shvatila sam da se moja želja za stalnim učenjem i rastom ne uklapa u okvire klasičnih radnih mjesta te sam nakon četiri godine agencijskog iskustva odlučila krenuti poduzetničkim putem. Od tad je krenuo moj osobni i profesionalni rast u petoj brzini gdje sam obuhvatila sve svoje interese, digitalni marketing, branding, inspirativna događanja, edukacije, pisanje i rad s mladima.

Nesvjesno sam stvorila radno mjesto svojih snova i najsretnija sam što se i dalje razvijam i rastem jednakom brzinom kroz sva iskustva i ljude koje upoznajem.

Pokretačica si portala Shhhefica, koji je kroz godine okupio stvarno respektabilnu zajednicu motiviranih i poduzetnih pojedinaca. Koliko ti je trebalo da ostvariš zadovoljavajuću čitanost? Što bi savjetovala mladima koji razmišljaju o pokretanju vlastite platforme za nišu kojom se žele baviti?

Shhhefica je nastala kao način izražavanja mog unutarnjeg glasa koji je godinama bio utišan ispod očekivanja drugih, a tek kad sam ga se usudila pustiti van, shvatila sam da postoji još toliko mladih ljudi koji dišu, žive i razmišljaju na isti način kao ja. Tada mi se otvorio potpuno novi svijet mogućnost i otkrila sam daleko veću svrhu svog posla. Drago mi je da su mnogi prepoznali u mojim tekstovima i da je upravo zahvaljujući njima portal u svega nekoliko mjeseci postigao zavidnu čitanost.

Posljednjih godinu dana zbog malo drugačijih poslovnih planova imam dosta manje objava na portalu, a nevjerojatno je da je čitanost danas dosta veća nego prvih godina.

Mladima bih poručila da krenu čim prije u realizaciju svojih ideja. Danas zahvaljujući digitalnim kanalima možete testirati sve ideje uz minimalno ulaganja. Jedino su vam potrebna dobra volja i stabilna internetska veza. Sve ostalo možete naučiti i sami izgraditi.

Vodiš i vlastitu firmu. Koje su usluge koje nudiš svojim klijentima? Kako se probiti u moru raznih konzultanata, stručnjaka i agencija?

Svojim klijentima nudim usluge digitalnog marketinga, ali kroz prizmu pronalaska prave niše i izgradnje brenda na autentičan način. Digitalni marketing je doživio nagli rast u proteklih 10 godina, a samim time su se pojavili i brojni stručnjaci koji prezentiraju različite prečice za brži rast brojki, ali ne i istinskog brenda i stvarne zajednice.

Trudim se svojim klijentima predočiti vrijednost ulaganja najprije u zdrave temelje pa onda i u strpljiv rast brenda na autentičan način. Drago mi je da stvarno imam sreću raditi s ljudima koji posluju prema najvišim vrijednostima i nekako smo se prema njima i pronašli te surađujemo kao mala obitelj čije plodove bodrimo od sadnica do velikih tržišnih uspješnica.

Nudim i usluge osobnog brandinga što mi je osobno najdraže jer vidim koliki utjecaj osobni branding ima na živote mojih klijenata, koliko se njihove karijere i poslovanja transformiraju onda kada se usude živjeti u svom istinskom svjetlu bez obzira na mišljenja drugih ljudi.

U 2018. organizirala si prvo izdanje konferencije The Art of Feminine Leadership – “prve konferencije koja ističe važnost ženskih vještina vodstva”. Nakon dva vrlo uspješna izdanja, ove godine planiraš prvo online izdanje – kojim će se temama konferencija baviti? Mogu li konferenciji prisustvovati i mladi? 

Konferenciju sam pokrenula kao mjesto inspiracije i dokaz da uspješni primjeri liderstva postoje i u Hrvatskoj te da se buduće liderice ne moraju odreći najljepših dijelova sebe da bi ostvarile uspjeh u poslovnom svijetu. Žene mogu biti na upravljačkim pozicijama bez da postaju muškarci u suknji, mogu biti emotivne, ali i shvaćene ozbljno te imati zadovoljne i sretne zaposlenike bez da im ulijevaju strah lažnom autoritarnošću.

Ove godine će se konferencija održati 25. ožujka, iznimno u online izdanju te će okupiti vrhunske strane i domaće liderice koje će govoriti o važnosti ženskog liderstva, osobito za vrijeme krize. Cilj nam je inspirirati promjene na radnim mjestima, potaknuti usvajanje ženskih vještina vodstva i kod muškaraca i kod žena kako bi se stvorila pozitivnija radna atmosfera i postigli još bolji poslovni rezultati.

Foto: Privatna arhiva

Konferencija je prvenstveno namijenjena mladim lidericama koje se tek prvi put nalaze na upravljačkim pozicijama ali nam je cilj predstaviti i putokaz uspjeha mladima, osobito studentima koji su nam itekako zanimljiva ciljna skupina jer upravo oni pokreću društvene promjene. Osobito će biti zanimljiva panel diskusija u kojoj ćemo govoriti kako stvarati autentične lidere budućnosti, kako im davati vjetar u leđa, a ne rezati krila već u obrazovnom sustavu i prvim radnim mjestima. 

Prijave za konferenciju moguće su na sljedećem linku, a za studente je osigurana i posebna pogodnost, pa svoju ulaznicu možete dobiti za samo 100 kn!

Kada pričamo o položaju žena na rukovodećim pozicijama, smatraš li kako smo ostvarili određenu ravnopravnost ili postoji još prostora za napredak?

Drago mi je vidjeti sve veći broj žena na rukovodećim pozicijama, ali me zabrinjava kada vidim da je to nekad samo dio employer branding strategije kompanije, a manje stvarna praksa. Ravnopravnost zasigurno imamo zakonski i u svim pravilnicima, ali u stvarnosti je malo slabije živimo. Puno je prepreka koje su najprije društvene, a vežu se uz tradicionalnu ulogu žene, koje onemogućavaju ženama da ostvare svoje ambicije jer su suočene s pritiscima okoline da budu malo više po mjeri društvenih standarda, a malo manje svoje.

Veliki broj žena podliježe tom pritisku i stavlja u drugi plan sebe i svoje ambicije jer se sve drugo od njih percipira kao sebično. Smatram da kao društvo trebamo puno više uspješnih primjera liderica, a manje javnih politika koje se istinski ne žive. Mlade liderice ne mogu postati ono što ne vide u praksi, zato je naša uloga pokazati im da žene itekako mogu biti uspješne, ali i svoje, snažne, na ženski način.

U javnom prostoru često čujemo kritiku kako ravnopravnost sigurno nećemo osigurati tako da organiziramo evente namijenjene samo ženama poduzetnicama. Koji je tvoj osvrt na takvu argumentaciju?

Slažem se da promjene trebaju obuhvatiti cjelokupno društvo, a ne samo žene poduzetnice, ali vjerujem da promjena kreće upravo od nas. Mi moramo postati svjesne vlastite vrijednosti, bolje se zauzimati za sebe i ne pristajati na manje. Ponajviše se trebamo riješiti vlastite nesigurnosti, sindroma uljeza koji nas prati u svim životnim područjima, zagrliti objeručke svoje ženske vještine – talente kojima smo blagoslovljeni i imamo priliku stvarati budućnost svijeta, a tek onda krenuti u „obračunavanje“ s društvom i zastarjelim načinima upravljanja. Mislim da je traženje jednakosti krivi pristup jer smo mi snažne na ženski, ne na muški način.

Važno je da imamo jednake prilike, ali ne da se od nas traži da imamo iste talente, osobine i načine vođenja. Brojna istraživanja su pokazala da su žene prirodno talentiranije za liderstvo budućnosti i zašto se uopće onda želimo izjednačiti s muškarcima koristeći muške vještine vodstva koje nam nisu prirodne?

Jesi li se kao mlada poduzetnica suočila s bilo kakvim oblikom diskriminacije ili patronizacije samo zato što si mlada žena? Kako si reagirala u tom slučaju?

Moram reći da, nažalost, svakodnevno imam takva iskustva. Iako sam danas stalno okružena visokobrazovanim, uspješnim poslovnim ljudima, nerijetko osjetim da se, nekad čak i u šali, pokušava banalizirati moj rad i razmišljanje upravo zato što sam mlada i još pri tome žena. Mnogi čak nisu ni svjesni svojih predrasuda koje kreću iz odgoja i tradicionalnih postavki društva te se ne mogu mijenjati politikama o ravnopravnosti već isključivo praksom, i pozitivnim primjerima u društvu.

U takvim situacijama pokušavam ostati hladne glave, argumentirati svoje stavove i na racionalan način približiti sve ono o čemu govorim. Moja ozbiljnost i ustrajnost u stavovima pomaže da me se shvaća ozbiljnije, dok bih se prije povukla ili se pokušavala opravdavati, što je bila kriva strategija.

Foto: Privatna arhiva

Moramo najprije vjerovati u sebe i ne dopuštati da nas tuđa mišljenja pokolebaju, bez obzira koliko više godina ili iskustva drugi imali. Nažalost, biti mlada žena u i dalje dominantno muškom poslovnom svijetu, nije lako, ali nam je daleko lakše nego ženama prethodnih generacija. Na nama je da svojim primjerom stvaramo bolji svijet za generacije koje dolaze.

Mnogi mladi žele pokrenuti svoj vlastiti posao. Koji su glavni savjeti koje bi im dala? Na što trebaju najviše paziti na početku?

Najvažniji savjet je da slijede sebe, svoje strasti i svoje snove. Puno se danas globalno priča o poduzetništvu i prezentira ga se kao način života gdje se brzo dolazi do novaca, „hakiraju“ i skraćuju putevi do uspjeha, a zapravo ništa od toga dugoročno ne funkcionira ako istinski ne volite to što radite i pri tome ne koristite vama jedinstvene talente.

Mladima bih poručila da više slijede sebe, a manje druge, da ne slijede upute starijih i iskusnijih jer ovo je novo doba koje donosi i nove prilike koje stariji od nas nisu imali i ne mogu ih razumjeti. Najvažnije je pronaći svoju strast, biti autentičan u onome što radiš i kad-tad će uspjeh doći.
Zaboravite na tuđe utabane stope već krenite putem divljine svog srca, ono uvijek zna najbolji put.

Za kraj, možeš li s nama podijeliti nekoliko svojih najdražih podcast serijala, knjiga, utjecajnih osoba ili bilo čega drugog što te motivira i što ti je pomoglo da naučiš nešto više o leadershipu i poduzetništvu?

Riznica znanja za mene je oduvijek bio LinkedIn gdje se svakodnevno inspiriram člancima i objavama vodećih stranih i domaćih umova. Volim pročitati i dobre knjige autora poput Robina Sharme, Deepaka Chopre, Simona Sineka, Brene Brown, Tonya Robbinsa, Lise Nichols i svih oni koji u materijalni svijet biznisa pokušavaju unijeti i duhovnu dimenziju i podsjetiti nas da smo ipak najprije ljudi koji samo razvojem sebe mogu potaknuti razvoj svog poslovanja.

Volim poslušati podcaste o nevjerojatnim pričama koje stoje iza poznatih brendova, poput How I Built This i Masters of Scale  ili uspješnih poduzetnika koji gostuju u School of Greatness i The Tim Ferris Show.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top